Vážení zákazníci,
jestliže je na našem obchodě uvedeno zboží skladem, tak je přímo na našem skladě, nikde u žádného dodavatele, expedujeme co nejdříve.
Děkujeme za pochopení a přejeme krásné pohodové dny.
ERGO-PRODUCT.CZ

7 tipů, jak na oteklé nohy

Mohlo by se zdát, že otoky a bolesti nohou trápí pouze tu část populace, která celý den v zaměstnání prostojí. Nicméně našim nohám rozhodně neprospívá ani dlouhé a dlouhodobé sezení. Také patříte k těm, kteří tráví celé dny u kancelářského stolu a dostavují se vám pocity těžkých nohou nebo trpíte jejich bolestí či otoky? Tyto obtíže jsou způsobeny tím, že dlouhé sezení zpomaluje a zhoršuje průtok krve v dolních končetinách, proto se nedokáže krev dostatečně rychle odvádět zpět k srdci a část krve se v končetinách hromadí. A jelikož byl člověk stvořen k pohybu a nikoliv k dlouhodobému sezení, dochází i k ochabování svalů. Nemusíte však obviňovat dobu, práci nebo zaměstnavatele, stačí si své nohy alespoň trochu hýčkat.

 

 

CO MŮŽETE UDĚLAT PRO SVÉ NOHY

1. Pořiďte si výškově stavitelný stůl

Spoustě problémům se dá předejít správnou ergonomií pracovního místa. Vašim nohám skutečně ulevíte, pokud si pořídíte výškově stavitelný stůl, který vám umožní nastavovat si jeho výšku dle vašich potřeb a střídat polohy při práci jak vestoje, tak vsedě. 

2. Používejte masážní kolébku a aktivní podložku pod nohy 

Při práci vsedě vašim nohám poskytne komfort masážní kolébka. Ta masíruje chodidla a nutí dolní končetiny k mírnému kolébavému pohybu zaměstnávající převážnou část svalů dolních končetin, což podporuje krevní oběh. Vestoje zaručeně oceníte aktivní podložku pod nohy, jejíž použití napodobuje chůzi, takže aktivuje většinu svalů na chodidlech a uvolňuje šlachy na končetinách, čímž zamezuje otékání nohou a vzniku křečových žil.

3. Hoďte bonton za hlavu a nohy na stůl

Po přečtení tohoto článku se jistě už nebudete obávat odhodit obvyklý bonton a hodit si nohy alespoň na pár minut během pracovní doby na stůl. Právě to je totiž pro naše nohy skutečný balzám, který odborníci doporučují, rozproudí to krev a lymfu v dolních končetinách. Ne každý z nás si ale tento luxus může v zaměstnání dovolit, někteří kolegové a šéfové zejména by to nemuseli rozdýchat. Dopřejte tedy svým nohám tuto relaxaci každý den alespoň 15 minut doma po práci.

4. Pokud vám to okolnosti dovolují, přezouvejte se

Není úplně ideální nazout jedny boty ráno při odchodu do práce a vyzout je až večer. Z hlediska pohodlí a hygieny vašim nohám prospějete, jestliže se v práci budete přezouvat. Stačí když uzavřenou neprodyšnou obuv vyměníte za pohodlnou a prodyšnou. V některých firmách se vyžaduje striktní dress code a zaměstnanci musí dodržovat pravidla oblékání i obutí, s tím bohužel nic nenaděláte. Tam, kde tato nařízení neplatí, si může přezůvky ovšem dopřát i manažer, samozřejmě pokud zrovna nemá jednání.

5. Dodržujte pravidelný pohyb

Pravidelný pohyb je základem prevence proti bolestem a otokům nohou. Stačí si párkrát do týdne zaplavat, projet na kole nebo vyrazit na alespoň  třicetiminutovou procházku. V práci si dělejte pravidelné přestávky a snažte se trochu projít nebo zkuste pochod na místě, střídat chůzi na špičkách, na patách a plných chodidlech. Cvičit se dá i v sedě, např. krčení a roztahování prstů, kroužení kotníky na obě strany, střídavé zvedání paty a špičky.

6. Střídejte studenou a teplou vodu

Vašim nohám prokážete nemalou službu, když je při každém sprchování budete střídavě omývat teplou a studenou vodou. V případě, že dáváte přednost vaně, na konec koupele zařaďte studenou sprchu na nohy. Masáží chodidel nemůžete také nic pokazit.

7. Neseďte se zkříženýma nohama, je to dobré pouze z hlediska etikety a estetiky

No a pokud k dlouhému sezení přidáte ještě sezení s nohou přes nohu, tak je to pro naše nohy už přímo vražedné. Sezení se zkříženýma nohama je sice nejlepší a elegantní volbou z hlediska společenského chování, jak nám tvrdí všichni odborníci na etiketu a estetiku, a to především u žen nosících šaty a sukně. Jenže z hlediska zdravotního je to pro naše nohy naprostá pohroma. Při tomto sezení může totiž docházet k blokování žil a nervů, což má za následek vznik křečových žil.

S NÁVŠTĚVOU LÉKAŘE NEOTÁLEJTE

Pokud vás bolesti a otoky nohou trápí dlouhodobě, stále na stejných místech a se zvyšující se intenzitou, neváhejte a navštivte urychleně lékaře. Může se jednat o závažnější problémy a ty není nikdy radno podceňovat.