Vážení zákazníci,
jestliže je na našem obchodě uvedeno zboží skladem, tak je přímo na našem skladě, nikde u žádného dodavatele, expedujeme co nejdříve.
Děkujeme za pochopení a přejeme krásné pohodové dny.
ERGO-PRODUCT.CZ

Za bolestí hlavy mohou stát zrakové problémy

Čas strávený před obrazovkami počítačů se během posledních let neustále zvyšuje, a to nejen v práci ale i doma. Hodiny a hodiny upřeného "zírání" do počítačových monitorů jsou naprosto běžnou realitou současného životního stylu. Tím však dochází k přetěžování očí, které nejsou na tuto zátěž uzpůsobeny, což může vést k neblahým příznakům označovaným jako Computer Vision Syndrome (CVS) neboli „syndrom počítačového vidění“. 

Screenshot 2019-09-10 at 16.34.46

Téměř 90 % lidí trávících u PC alespoň 3 hodiny denně některý z těchto symptomů zná 

  • problémy se zaostřením
  • bolest, únava nebo pálení očí
  • rozmazané nebo dvojité vidění
  • pocit suchých očí
  • slzení nebo zarudlé oči
  • bolesti krční páteře
  • bolesti hlavy

SNAŽTE SE SVÉMU ZRAKU ULEVIT 

Omezte dobu strávenou na počítači – to je samozřejmě nejúčinnější prevence, ale ne vždy možná, proto se snažte očím alespoň co nejvíce ulevit a rozvrhněte si pracovní prostředí a činnost tak, aby oči trpěly co nejméně.

Nenechte se oslnit - lesk na monitoru by měl být co nejmenší, na monitor by nemělo dopadat přímé světlo z okna a také umělé osvětlení v místnosti by mělo být spíše tlumenější a přibližně stejného jasu jako plocha obrazovky.

Změňte nastavení displeje - upravte si jas, kontrast a velikost písma dle vašich individuálním potřeb.

Najděte si tu správnou polohu - horní hrana monitoru by měla být ve výšce očí, tím se zároveň eliminuje přetěžování krční páteře. Samozřejmostí je vyhovující nastavení židle. 

Mrkejte - během soustředěné práce na počítači oči téměř nemrkají a tím dochází k jejich vysušování. Při silném pocitu suchých očí se jako rychlá pomoc mohou používat zvlhčující oční kapky.

Dopřejte svým očím pauzu - ideálně každých 20 minut a na minimálně 20 sekund odvraťte pozornost od monitoru, zahleďte se např. z okna nebo na nějaké vzdálenější místo či objekt v místnosti. Koukání „do blba“ také skvěle pomáhá.

Pozor na nekorigované oční vady – ty mohou být také důvodem zmíněných obtíží, což potvrdí nebo vyloučí pouze odborné vyšetření. Jestliže nosíte brýle, měly by mít antireflexní skla. Monitory sice oči unavují, ale nepředstavují pro náš zrak žádné velké nebezpečí.

 

Screenshot 2019-09-10 at 16.34.56

 

Pozitivní zpráva je, že dle odborníků dnešní kvalitní monitory nepředstavují pro oči žádné velké zdravotní nebezpečí, a pokud se o oči budeme dobře starat, ani dlouhodobá práce u počítače nebude mít pro naše oči nijak fatální následky. Nepříjemné pocity a bolesti nám však mohou velice znepříjemnit život a výrazně snižovat pracovní výkonnost. Určitě není však rozumné příznaky syndromu počítačového vidění podceňovat a přehlížet, obzvlášť pokud se objevují dlouhodobě. Vždy je nasnadě poradit se se svým očním lékařem a dodržovat pravidelné preventivní prohlídky.