Vážení zákazníci,
jestliže je na našem obchodě uvedeno zboží skladem, tak je přímo na našem skladě, nikde u žádného dodavatele, expedujeme co nejdříve.
Děkujeme za pochopení a přejeme krásné pohodové dny.
ERGO-PRODUCT.CZ

Syndrom karpálního tunelu

Syndrom karpálního tunelu

Příznaky karpálního tunelu

  • lehké brnění a mravenčení v ruce
  • zhoršená citlivost ruky a prstů
  • snížená jemná motorika ruky a prstů
  • pocity pálení dlaně či prstů
  • buzení v noci z důvodu nepříjemných pocitů a bolestem v ruce

Pozorujete na sobě výše uvedené příznaky? Tak to pro vás nemáme bohužel příznivou zprávu, s největší pravděpodobností se totiž jedná o Syndrom karpálního tunelu, k jehož prvotním projevům dochází právě těmito symptomy. Jedná se o jednu z nejčastějších nemocí z povolání a vůbec nejčastější nemoc rukou současnosti. Příznaky mají navíc zhoršující se tendenci a pokud se neřeší, může dojít až k trvalému a nevratnému poškození ruky, proto řešte už prvotní příznaky.

Co je to karpální tunel?

Karpální tunel je úzký průchod umístěný v oblasti zápěstí, kterým se některé nervy, drobné cévy a šlachy svalů dostávají z předloktí do dlaně. Tímto průchodem vedou tedy hlavní ohýbače prstů a také středový neboli mediánní nerv, který přenáší vzruch y z mozku do části ruky, tudíž reguluje hmat a pohyb rukou. Pokud lidé tvrdí, že mají karpální tunel, myslí tím ve skutečnosti Syndrom karpálního tunelu, tedy poškození v dané oblasti. Jelikož tuto nemoc způsobuje zejména práce s počítačovou myší, bývá tak é nazývána syndromem počítačové myši.

karpalni tunel 2

Popis Syndromu karpálního tunelu

Syndrom karpálního tunelu je útlakovým syndromem postihujícím středový mediánní nerv. Vzniká permanentním stlačováním tohoto nervu chronickým přetěžováním zápěstí, tzn. že zápěstí je dlouhodobě vystavováno tlaku. Při ergonomicky nevhodné poloze zápěstí dochází ke zvětšení objemu struktur, které karpálním tunelem procházejí a následně ke zmenšení prostoru a útlaku cév, které mediánní nerv vyživují a tím vzniká velmi bolestivý stav.

Příčiny vzniku karpálního tunelu

Mezi nejčastější příčiny tohoto onemocnění patří nadměrné zatížení zápěstí stereotypní prací spojenou s držením předmětů a jejich úchopem. Tímto zdravotním problémem velice často trpí právě lidé, kteří pracují hodiny na počítači, může k němu však dojít i při těžké manuální práci nebo při sportu. Problém s karpálním tunelem mohou vyvolat i hormonální změny nebo jiné nemoci, jako je cukrovka nebo revmatoidní artritida.

Léčbu syndromu karpálního tunelu neberte na lehkou váhu

Pokud se u vás projeví příznaky Syndromu karpálního tunelu, doporučujeme vám navštívit lékaře a nechat se odborně vyšetřit. Jedině lékařské vyšetření může potvrdit či vyvrátit diagnózu a doporučit vhodnou léčbu. Léčba je zahajována odstraněním příčiny. Mějte na paměti, že středně těžké a těžké postižení nervu je zpravidla nutno řešit chirurgicky, proto v případě jakýchkoliv pochybností a zdravotních problémů s návštěvou lékaře neotálejte.

Prevence je důležitá

Na závěr bychom se měli zmínit o možnostech prevence, protože tak jako ve všech oblastech života i v této máte vy sami vše ve svých rukou. Pokud člověk vykonává rizikové zaměstnání, kterým je i práce za počítačem, je důležité udělat ergonomická opatření a nepřetěžovat zápěstí a svaly v oblasti ruky. Velmi účinné je také dodržování pravidelných přestávek a vložení jednoduchých protahovacích cviků zápěstí a paží.

Při práci na počítači vám od vzniku Syndromu karpálního tunelu pomohou speciálně navržené podložky pro zápěstí, které zápěstí udržují v optimální poloze. Neméně důležité je správné nastavení výšky stolu a židle, čímž dosáhnete úhlu příznivého pro polohu ruky.

 

karpalni tunel 3  karpalni tunel 4