Vážení zákazníci,
jestliže je na našem obchodě uvedeno zboží skladem, tak je přímo na našem skladě, nikde u žádného dodavatele, expedujeme co nejdříve.
Děkujeme za pochopení a přejeme krásné pohodové dny.
ERGO-PRODUCT.CZ

Tenisový loket

Tenisový loket je zánětlivé onemocnění svalových úponů a šlach v oblasti lokte projevující se pronikavou bolestivostí na zevní straně lokte. Jde o poměrně časté přetížení svalů předloktí, kterým i přes svůj název trpí častěji lidé pracující v kanceláři či uklízečky než náruživí sportovci. Pokud se totiž ponoříme hlouběji do této problematiky, zjistíme, že spíše než se sportem je tato nemoc spojena s dlouhodobě opakovanou manuální činností nebo setrvalým zatěžováním svalů obracejících ruku dlaní vzhůru a natahujících předloktí a prsty.

Screenshot 2019-09-10 at 16.24.35

Příznaky tenisového lokte

Prvotním příznakem bývá bolest při dotyku na zevní straně loketního kloubu. Tato bolest se dále zvyšuje při úchopu a nošení břemen a v pokročilejším stádiu i např. při zvedání hrnku. Může docházet i k vypadávání předmětů z ruky a ztrácení svalové síly. Bolesti mohou také vystřelovat do prstů ruky, celé paže či ramene. V klidu většinou bolesti ustupují, ale při námaze se opět vrací. 

Akutní vs. chronická forma tenisového lokte

U tenisového lokte se rozlišuje akutní a chronická forma. Akutní forma se dostaví po jednorázové náročné aktivitě a namáhané svaly se nachází v  momentálním vyšším napětí a jsou pouze přetíženy, prozatím nejsou však přítomny žádné strukturální změny. Potíže přetrvávají většinou krátce a v budoucnu se již nemusí opakovat. Zatímco chronická forma se rozvíjí v delším časovém úseku dlouhodobým přetěžováním loketního kloubu a bývá takto označována při obtížích trvajících déle než 6 týdnů. A to již může docházet i ke strukturálním změnám v oblasti svalu, šlachy nebo v úponu kosti. 

Příčiny tenisového lokte  

Mezi nejběžnější příčiny vzniku onemocnění patří bezpochyby vnější příčiny - přetížení svalů upínajících se v oblasti lokte, a to ať už způsobené pravidelně provozovanou nebo jednorázovou činností. Následkem je zánět šlach, pomocí kterých se upíná sval na kost. Léčba je poměrně zdlouhavá a vyžaduje trpělivost a disciplinovanost. 

Prevence tenisového lokte

Nemusíte se obávat sportu či práce, důležité je svaly správně protáhnout

Základem prevence je nepřetěžovat jednostranně loketní kloub. Při jakékoliv sportovní nebo pracovní aktivitě, při které je namáhán loketní kloub, jsou důležité přestávky a vhodné důkladné protažení, u sportu před i po aktivitě. Při prvotních, mnohdy nenápadných potížích je důležité situaci nepodceňovat, omezit fyzické aktivity zatěžující danou končetinu a nechat ji několik dní v klidu.

Příklady protahovacích cviků

Screenshot 2019-09-10 at 16.24.48

Při práci na počítači neopomeňte tyto aspekty:

  • Správné nastavení židle s područkami
  • Vyhovující nastavení výšky stolu
  • Správně umístěná klávesnice a monitor
  • Snažit se využít všech dnes již na trhu dostupných ergonomických pomůcek
  • Nebát se poradit ohledně vašeho pracovního místa s odborníky

NEBOJTE SE PORADIT S ODBORNÍKY OHLEDNĚ VAŠEHO PRACOVNÍHO MÍSTA. 

Kontaktujte nás